Szkoła Podstawowa im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Grali Dąbrowiźnie

Grala Dąbrowizna 65, 08-114 Skórzec Grala Dabrowizna, Siedlce, Poland


Latest Updates

@Szkoła Podstawowa im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Grali Dąbrowiźnie 2017-11-25

Już po raz czwarty nasza szkoła była organizatorem Konferencji o Prawach Dziecka. To wydarzenie mające na celu popularyzację idei Orderu Uśmiechu i praw dziecka wśród dzieci i młodzieży z okolicznych szkół, przedszkoli i placówek. W tym dniu głos należy do najmłodszych, którzy o swoich prawach mówią odważnie, ale i z dużą dawką humoru. Ciekawe artystyczne interpretacje przysługujących dzieciom praw z uwagą obserwują zaproszeni goście, w tym również Kawalerowie Orderu Uśmiechu. Czwarta Dziecieca Konferencja o Prawach Dziecka odbyła się 21 listopada 2017 roku. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął Rzecznik Praw Dziecka Pan Marek Michalak. Głos w sprawie praw dziecka zabrali: - uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Domanicach Kolonii, - uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Olszycu Szlacheckim, - uczniowie z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Skórcu, - uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Dąbrówce Stanach, - dzieci z Przedszkola Niepublicznego Mały Europejczyk w Siedlcach, - uczniowie ze Szkoły Podstawowej im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Rudzienku, - podopieczni Placówki Wsparcia Dziennego "Promyk" w Domanicach, - uczniowie ze Szkoły Podstawowej im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Grali-Dąbrowiźnie.

@Szkoła Podstawowa im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Grali Dąbrowiźnie 2017-11-20

Jeden wyjątkowy dzień, by głośno o nich wszystkim przypomnieć, ale pamiętać i przestrzegać cały rok.

@Szkoła Podstawowa im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Grali Dąbrowiźnie 2017-11-15

Dnia 13 listopada 2017r. w Muzeum Regionalnym w Siedlcach odbyło się uroczyste wręczenie nagród i wyróżnień za udział w konkursie plastycznym „Barwy Niepodległości”. W kategorii: szkoły podstawowe, klasy 0-4 Wyróżnienie: nagrodę rzeczową otrzymała Amelia Masiak- uczennica klasy 3, za pracę „Józef Piłsudski”. W kategorii: szkoły podstawowe, klasy 5-7 Nagrody: w wysokości 50 zł każda otrzymały: Aleksandra Brodzik- uczennica klasy 5, za pracę „Dziadek Józef” oraz Olga Masiak- uczennica klasy 5, za pracę „Marszałek Piłsudski”. Wyróżnienia: nagrody rzeczowe otrzymali: Mateusz Więckowski- uczeń klasy 5, za pracę „Józef Piłsudski”, Bartosz Chmielak- uczeń klasy 6, za pracę „Marszałek” oraz Kamila Perkuć- uczennica klasy 7, za pracę „Józef Piłsudski”. Gratulujemy!

@Szkoła Podstawowa im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Grali Dąbrowiźnie 2017-11-12

11 listopada 2017 roku uroczyście obchodziliśmy 99 rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. Poczet sztandarowy i harcerze wzięli udział we mszy świetej w intencji Ojczyzny w kościele parafialnym w Skórcu. O godzinie 16.00 w naszej szkole rozpoczął się koncert poezji i pieśni patriotycznych w wykonaniu uczniów Szkoły Podstawowej w Grali-Dąbrowiźnie i przyjaciół Muzeum Regionalnego w Siedlcach. Na scenie wystąpili: - rodzina Masiaków i przyjaciele, - chór szkolny i grupa teatralna z naszej szkoły, - podopieczni DPS w Ptaszkach i Kukawakach, - Antonina i Eugeniusz Mąka. Wśród zaproszonych gości byli Wicestarosta Powiatu Siedleckiego Pan Michał Okniński, Wójt Gminy Skórzec Pan Stanisław Kaliński, Przewodnicząca Rady Gminy Skórzec Pani Grażyna Pietrak, Radny Powiatu Pan Benon Kukla, Dyrektor Muzeum Regionalnego w Siedlcach Pan Sławomir Kordaczuk, Dyrektor DPS w Ptaszkach z Filią w Kukawkach Pan Maciej Hapunowicz, Prezes Siedleckiego Towarzystwa Pomocy Osobom z Chorobą Alzheimera Pani Maria Leszczyńska oraz Kawalerowie Orderu Uśmiechu Pani Maria Woźniak i ks. Stanisław Chryc. W uroczystości licznie wzięli udział uczniowie naszej szkoły, ich rodzice i dziadkowie. Spotkanie było wspaniałą lekcją patriotyzmu.

@Szkoła Podstawowa im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Grali Dąbrowiźnie 2017-11-10

Jesień to taka pora roku, choć deszczu jest tak wiele, to wcale smutno być nie musi…… Dnia 31.10.2017 roku w naszej szkole odbyło się przedstawienie pt. „ Na straganie” przygotowane przez dzieci z klasy 0. Uczniowie przybliżyli nam w pozytywny sposób uroki jesieni, zaśpiewali piękne piosenki o jesieni i jej darach, zachęcili do spożywania owoców i warzyw. Nie zabrakło również piosenki w języku angielskim pt. „Yammy,yammy plums”. Na koniec występu każdy uczeń z klasy 0, otrzymał od Pani Dyrektor książeczkę za udział w konkursie pt. „Obrazek z jesiennych liści” wykonany przez dzieci i rodziców. Opracowanie: Monika Wereda

@Szkoła Podstawowa im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Grali Dąbrowiźnie 2017-10-24

W październiku odbyło się uroczyste pasowanie pierwszaków na uczniów. W tak ważnym dla pierwszoklasistów dniu towarzyszyli im zaproszeni goście: Pani Dyrektor Szkoły Bożena Długosz, nauczyciele, starsi koledzy i rodzice. Dzieci z klasy I w obecności zaproszonych gości zaprezentowały swoje umiejętności recytatorskie i wokalne. Swoim występem przygotowanym pod kierunkiem wychowawczyni przekonały nas, że są gotowe do przyjęcia w poczet uczniów szkoły. Następnie dzieci złożyły uroczyste ślubowanie. Pani Dyrektor dokonała pasowania na ucznia wielkim ołówkiem. Potem nadszedł czas obdarowywania. Jak co roku, upominki dla pierwszaków, przygotowali starsi koledzy z klasy II, III i IV. Po części oficjalnej dzieci udały się na słodki poczęstunek przygotowany przez rodziców. Wszystkim pierwszoklasistom życzymy sukcesów na nowej drodze uczniowskiego życia!

@Szkoła Podstawowa im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Grali Dąbrowiźnie 2017-10-24

Dnia 19 października 2017r. w sali widowiskowej „Podlasie” Miejskiego Ośrodka Kultury odbył się VI Konkurs Piosenki dla Dzieci i Młodzieży DEBIUT 2017. Celem konkursu była prezentacja i popularyzacja dorobku artystycznego dzieci i młodzieży oraz rozwijanie ich zdolności wokalnych i kultury scenicznej. Naszą szkołę reprezentowały trzy uczennice: Lena Masiak z klasy 2- kategoria wiekowa I, piosenka pt. „Malutkim i tym większym” Olga Masiak z klasy 5- kategoria wiekowa II, piosenka pt. „Dyrygent”. Wiktoria Świerczewska z klasy 5- kategoria wiekowa II, piosenka pt. „ Rytm i melodia” Jurorzy wyróżnili Olgę Masiak. Serdecznie gratulujemy!

@Szkoła Podstawowa im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Grali Dąbrowiźnie 2017-10-23

Od 8 października 2017 roku gościli w naszej szkole Pani Dot ( Dorothy)i Pan Chuck (Charles) Baker z Filadelfii w stanie Pensylwania w Stanach Zjednoczonych. Uczniowie podczas zajęć z wolontariuszami mieli możliwość pogłębienia znajomości języka angielskiego, poćwiczenia umiejętności komunikacji i wymowy. Wzbogacili swoją wiedzę na temat kultury, historii i geografii Stanów Zjednoczonych. Państwo Baker, w ramach akcji Podejmij wyzwanie… poczytaj dzieciom, przeczytali uczniom klas 0 – III książkę pod tytułem The Tiny Seed.

@Szkoła Podstawowa im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Grali Dąbrowiźnie 2017-10-22

Od 25 września 2017 w naszej szkole trwały przygotowania do Światowego Dnia Tabliczki Mnożenia. W ramach przygotowań wywiesiliśmy w szkole plakaty informacyjne. Chętni uczniowie przygotowali mobilną ekspozycję na panelu wystawowym, która pojawiała się w różnych miejscach w szkole. Na korkowej tablicy została przygotowana gazetka ze zmieniającym się codziennie hasłem dnia, na podstawie której uczniowie wzajemnie sprawdzali się ze znajomości tabliczki mnożenia. Dzienne hasło, gazetki i ekspozycje towarzyszyły grom i zabawom oraz przybliżały do finału akcji. W piątek odbyła się Ceremonia Otwarcia ŚDTM 2017. Odbyły się szkolne egzaminy , wybór ekspertów i dalsze konkurencje koordynowane przez nauczycieli i ekspertów. W konkursach i rozgrywkach uczestniczyli uczniowie klas od 3 do 7. Wszyscy mieli szansę stać się ekspertami TM. Zwycięzcy zostali nagrodzeni odznakami. Podsumowanie akcji na apelu zakończyło szkolny tydzień z tabliczką mnożenia.

@Szkoła Podstawowa im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Grali Dąbrowiźnie 2017-10-22

W dniu 13 października 2017r. w naszej szkole obchodziliśmy uroczyście Dzień Edukacji Narodowej połączony z otwarciem ścieżki edukacyjnej w parku, na którą przybyli nauczyciele, pracownicy szkoły oraz zaproszeni goście: Pan Wójt Stanisław Kaliński, Pani Inspektor d/s. oświaty Elwira Murawiec, ks. Proboszcz Piotr Wojtyła, ks. Stanisław Chryc, Pan Dyrektor SP w Dąbrówce Stany Benon Kulka, Pan Dyrektor ZS-P w Skórcu Wojciech Zgorzałek. Na początku uroczystości zabrała głos Pani Dyrektor Bożena Długosz, która złożyła życzenia wszystkim pracownikom naszej szkoły. W kolejnym punkcie uroczystości na scenie zaprezentowali się uczniowie kółka teatralnego i chóru szkolnego z programem artystycznym. Piękna scenografia dodała charakteru uroczystości.

@Szkoła Podstawowa im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Grali Dąbrowiźnie 2017-10-22

Nasza szkoła została laureatem tegorocznej edycji Medalu Polskiej Niezapominajki.

@Szkoła Podstawowa im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Grali Dąbrowiźnie 2017-10-21

Uczennice klasy siódmej Julka,Justyna, Kamila, Karolina i Sandra pod opieką pani Anety Kowalczyk przygotowały pokaz "Rozbij atom. Reakacja rozszczepieniowa jądra uranu", który zaprezentowały podczas DNIA Z FIZYKĄ JĄDROWĄ w I LO im. B. Prusa.

@Szkoła Podstawowa im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Grali Dąbrowiźnie 2017-10-19

Po co nam tyle piłeczek - by pokazać reakcję rozszczepieniową jądra uranu. Jesteście ciekawi, jak to działa - zapraszamy w sobotę 21 października do I LO im. Bolesława Prusa w Siedlach. Rozbij atom to temat naszego pokazu podczas XIX Festiwalu Nauki i Sztuki w Siedlcach. Serdecznie zapraszamy.

@Szkoła Podstawowa im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Grali Dąbrowiźnie 2017-10-19

Dnia 19 października 2017r. odbyło się spotkanie czytelnicze w ramach projektu „Podejmij wyzwanie…poczytaj dzieciom”. Gościem specjalnym była Pani Ewa Marciniak z Komendy Miejskiej Policji w Siedlcach. Dzieci uważnie wysłuchały niezwykłej historii z książki „Bajki- pomagajki”, uruchomiły też swoją wyobraźnię słuchając opowiadania. Historia dziewczynki i jej wirtualnej przyjaciółki pokazała, jak bardzo ostrożnym trzeba być podczas zawierania znajomości przez Internet. Warto zatem pamiętać, że osoba, którą poznajemy w Internecie, może mówić to, co chcemy usłyszeć, zachowywać się inaczej, niż zwykle – tylko po to, by ostatecznie zrobić nam krzywdę. Dziękujemy serdecznie naszemu gościowi, że pomimo licznych obowiązków przybyła do naszej szkoły i poświęciła swój cenny czas na czytanie dzieciom.

@Szkoła Podstawowa im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Grali Dąbrowiźnie 2017-10-19

Nasza szkoła została laureatem tegorocznej edycji Medalu Polskiej Niezapominajki.

@Szkoła Podstawowa im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Grali Dąbrowiźnie 2017-10-19

W dniu 13 października 2017r. w naszej szkole obchodziliśmy uroczyście Dzień Edukacji Narodowej połączony z otwarciem ścieżki edukacyjnej w parku, na którą przybyli nauczyciele, pracownicy szkoły oraz zaproszeni goście: Pan Wójt Stanisław Kaliński, Pani Inspektor d/s. oświaty Elwira Murawiec, ks. Proboszcz Piotr Wojtyła, ks. Stanisław Chryc, Pan Dyrektor SP w Dąbrówce Stany Benon Kulka, Pan Dyrektor ZS-P w Skórcu Wojciech Zgorzałek. Na początku uroczystości zabrała głos Pani Dyrektor Bożena Długosz, która złożyła życzenia wszystkim pracownikom naszej szkoły. W kolejnym punkcie uroczystości na scenie zaprezentowali się uczniowie kółka teatralnego i chóru szkolnego z programem artystycznym. Piękna scenografia dodała charakteru uroczystości.

@Szkoła Podstawowa im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Grali Dąbrowiźnie 2017-10-19

Pierwszoklasiści uczestniczą w grupowych zajęciach logopedycznych w ramach innowacji pedagogicznej Logopasja. Zabawy logopedyczne z elementami integracji sensorycznej i bajkoterapii mają na celu rozwijanie kompetencji językowej uczniów klasy pierwszej. Zajęcia prowadzi pani Agnieszka Dołęga.

@Szkoła Podstawowa im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Grali Dąbrowiźnie 2017-10-19

Uczeń klasy piątej Mateusz Więckowski zdobył medal w Indywidualnych Biegach Przełajowych Regionu Siedleckiego. Mateusz do zawodów przygotowywał się pod opieką pana Zbigniewa Prokurata. Gratulujemy!

@Szkoła Podstawowa im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Grali Dąbrowiźnie 2017-10-19

Jesień na dobre rozgościła się w świetlicy szkolnej. Dekoracje wykonali uczniowie pod kierunkiem pani Beaty Błaszczak.

@Szkoła Podstawowa im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Grali Dąbrowiźnie 2017-10-18

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=886147301510370&id=856235721168195


See more learning institutes near Skorzec

About

Więcej o nas:
szpgrala.pl

Description

Jest taka szkoła jedyna w powiecie,
w której zrozumiesz, co dobre w świecie.
Każdy w tej szkole duży czy mały
wie, że z uśmiechem dzień jest wspaniały.

Uśmiech na twarzach zawsze tu gości,
potrafi sprawić wiele radości.
Pamiętaj zatem mój przyjacielu:
Uśmiech rozdawaj nawet bez celu.

Mission

Pamiętajcie tylko o tym
Zawsze radość uśmiech nieście,
Bo to ważne jest naprawdę
I się stajesz coraz lepszy.
Na kłopoty i na smutki
Dobre słowo, miły gest
Pamiętajcie tylko o tym
To jest najpiękniejsza rzecz.

Parking

Lot Parking No
Street Parking No
Valet Parking No

Operating Hours

mon7:00 AM - 3:00 PM
tue7:00 AM - 3:00 PM
wed7:00 AM - 3:00 PM
thu7:00 AM - 3:00 PM
fri7:00 AM - 3:00 PM
satClosed
sunClosed

Suggestions

Bunia

Garwolińska 22
Education


Privacy Policy